Trudie Broos

Voor Trudie Broos zijn de structurele principes van vormen in de natuur vaak het beginstadium voor tekeningen en beelden, hoe figuratief of abstract deze uiteindelijk ook mogen worden.

Trudie Broos is gefascineerd door de kracht en de energie die leven doen starten en die de continuïteit daarvan bepalen. De vergankelijkheid ervan en het opgaan in een grotere cyclus van tijd, de transformaties hierbij, zijn gegevens voor tekeningen en beelden. Beelden en wandplastieken, die zich vaak bevinden in het overgangsgebied van twee naar drie dimensies. Het vlak en de wand als dragend element zijn daarbij onmisbaar als steungevend aspect voor reliëfs, die door middel van beperking en weglating hun vorm krijgen en waar vooral licht- en schaduwwerking essentieel zijn.

Trudie Broos’ aandacht gaat vooral ook uit naar het menselijk gelaat. Hiervan getuigen de vele portretten die zij heeft vervaardigd, zowel in klei, brons als in hout en steen. De veranderingen en de sporen die het leven achterlaten op een gezicht, de uniciteit en het onvervangbare van een persoon vastleggen, blijft een voortdurende uitdaging.

Biografische schets

Trudie Broos werd geboren in Weert. Al op jonge leeftijd kreeg zij de eerste tekenlessen van haar vader, kinderboekenschrijver en illustrator Piet Broos. Van 1960 tot 1967 volgde zij een kunstvakopleiding beeldhouwen aan de Stadsakademie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en vervolgde die studie aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam bij onder andere Piet Esser. Trudie Broos was lange tijd verbonden aan het Pieter Brueghel Instituut in Veghel als docent ruimtelijke vormgeving en beeldhouwen. Trudie Broos woont en werkt in Sint-Oedenrode.

Haar werk in opdracht omvat zowel kleinplastiek, zoals een gildetrofee of een relatiegeschenk, als tekeningen en gouaches. Monumentale opdrachten van haar hand zijn bijvoorbeeld het oorlogsherdenkingsmonument ‘Monument to the Dutch’ aan de Corridor in Sint-Oedenrode, wandplastieken voor zorgcentrum Aatrium in Veghel, het plastiek ‘Gedeelde grote ui’ op industrieterrein De Amert in Veghel en ‘Gedenkteken voor doodgeboren kinderen’ voor begraafplaats St. Martinus in Sint-Oedenrode.

Bekendheid geniet zij daarnaast vooral als portrettist. Zo maakte zij onder meer portretten van schrijver Geert van Beek, pianist Daniël Wayenberg en, in opdracht van de gemeente Helmond, van de componisten Matthijs Vermeulen en Alphonse Stallaert. In opdracht van de gemeente Eindhoven vervaardigde Trudie Broos een borstbeeld in brons van koning Willem-Alexander. Op 27 maart 2014 werd dit beeld onthuld bij gelegenheid van de installatie van de nieuwe gemeenteraad. Hier is een filmpje te bekijken, getiteld Het beeld van de koning, waarin het wordingsproces van dit portret te volgen is.

Broos Beeld | aangesloten bij Pictoright